Sponsoroitu blogipostaus!
Välillä sitä tajuaa miten vanhaksi on tullut, kun muistelee netin käyttöä ja netin alkuaikoja omina teinivuosina. Nykyään on Facebookit, Youtubet, Twitterit, meset, Habbot, IMVUt sun muut, mutta silloin kun itse olin 13-15 vuotias, netin viestintä- ja viihdekanavat olivat huomattavasti alkeellisempia. Voi sitä aikaa! Hauskinta ajanvietettä teinille oli tuolloin KissFM -radiokanavan (ei taida enää edes olla olemassa, mutta se oli semmoinen NRJ:tä vastaava kanava) livechatissa roikkuminen ihan satunnaisille, tuntemattomille ihmisille jutellen. Livechatti oli silloin siis jotain ihan uutta ja ihmeellistä, sillä koko nettikin oli vielä aika uusi ilmiö. Joskus tuli myös eksyttyä ulkomaalaisten sivustojenkin chattikanaville, joissa pääsi silloisella vastaopitulla englannillaan juttelemaan vaikka amerikkalaiselle, joka oli sattunut loggautumaan samalle kanavalle.
Pian näiden chattien jälkeen muistan tutustuneeni ensimmäistä kertaa johonkin alkeelliseen virtuaalimaailmaan - nimi taisi olla The Palace. Siinä pystyi luomaan ja vaihtamaan avataria sekä liikkumaan chattihuoneiden välillä. Chattiin kirjoitettu teksti ilmestyi puhekuplana oman avatarin kohdalle. Tässä kanavassa ei ollut lainkaan muita suomalaisia, joten englannilla piti pärjätä. Muistan myös joskus pelanneeni paljon Virtual dog -nettipeliä, jossa nettisivustolle kirjauduttiin hoitamaan virtuaalista koiraa päivittäin, mutta muihin pelaajiin ei siinä pelissä oikein yhteyttä saanut, joten se oli hyvin alkeellinen vaikka jonkinlainen virtuaalinen maailma sekin kai oli. Varsin hauska kuitenkin, kunnes myöhemmin minusta tuli Petz-pelien onnellinen omistaja, ja niitäpä vasta pelattua tulikin!
Myöhemmin, ehkä joskus 2000-luvun taitteen jälkeen Second Lifen tyyppiset virtuaalimaailmat tulivat suosioon. Tuli itsekin kokeiltua jotain vastaavaa peliä, mutta niissä oli aina se huono puoli että ne piti ladata koneelle, johon meni paljon aikaa. Lisäksi pelit vaativat koneelta paljon tehoja ja omassa koneessa eivät tahtoneet oikein pyöriä kovin hyvin, joten pelaaminen oli aika turhauttavaa ja jäi aika vähiin. Joskus lukioiässä tuli ensimmäistä kertaa tutustuttua MMORPGien eli massaroolipelien ihmeelliseen maailmaan Ragnarok Onlinen kautta, ja sitä peliä jaksaisin pelata vielä tänäänkin jos se vain toimisi kannettavallani. Mainio animetyylinen roolipeli eikä oikeasti vaadi kauheita konetehoja niin kuin virtuaalimaailmapelit aikanaan, mutta kannettavani on vain liian alkeellinen.
MMORPGit ovat hauskoja, koska niissä on enemmän tavoitteita kuin pelkkä chattailu. Kuva Ragnarok Onlinesta / Mimiya-hahmostani! |
Nykyään nettipelejä ja virtuaalimaailmoja on niin paljon, ettei mukana enää tahdo pysyä. Siitä, onko niiden pelaaminen hyödyllistä teineille voi olla monta mieltä - ovathan pelit usein hyvin koukuttavia, niihin voi palaa paljon rahaa ja netissä voi liikkua epämääräisiä hörhöjä (jouduin itse parikin kertaa nettiahdistelun kohteeksi - mutta onneksi nykyään moderointi on paljon parempaa! Ennenaikaan moderaattoreita ei usein ollut lainkaan!) Mutta yhdestä asiasta olen varma. Omalta osalta ainakin netissä chattailu ja pelaaminen vaikutti merkittävästi englanninkielentaidon kehittymiseen.
Eräs viimeaikainen tulokas on MovieStarPlanet, jossa pystyy luomaan oman hahmon, chaattaamaan, tekemään elokuvia ja pelaamaan minipelejä - sekä oppimaan englantia samassa. Olisipa tällaisia ollut enemmän omassa teini-iässä! Mitä chatteja/virtuaalimaailmoja/nettipelejä olet itse käyttänyt nuorempana ja nykyään? :)
Jos MMORPG-pelit innostaa niin onpahan suositeltavaa omaa lemppariani, MapleStorya! Varsinkin jos animetyyliset pelit kiehtoo :-) Joo, lataus kestää about ikuisuuden mutta ei vaadi mitään mahdottomia tehoja koneelta ja on pelinä aivan ihana. En vois hehkuttaa enempää!
ReplyDeleteMä olen kuullut tosta MapleStorysta, kun pelasin ennen saman pelistudion peliä Tales of Piratesia. (en ole varma onko ne enää nykyään saman yhtiön pelejä, mutta anyway, korealaisia MMORPGeja molemmat). Tales of Pirates on myös animetyylinen ja tykkäsin ihan hirveästi! Jos olisi enemmän aikaa pelata noita ja sellainen kone jossa pelit toimisikin, kokeilisin varmaan MapleStorya.
ReplyDelete