September 23, 2013

Studio Ghibli: Ponyo rantakalliolla / Ponyo on the Cliff by the Sea (2008)

Äskettäisellä kirjastoreissulla mukaan tarttui Ponyo Rantakalliolla, Ghibli-elokuva vuodelta 2008 jota en itse asiassa ole nähnyt aikaisemmin. Minulla oli jostain syystä joku epämääräinen ennakkoluulo tätä elokuvaa kohtaan, en odottanut sen olevan kovinkaan hyvä ja ajattelin sen olevan lähinnä pienemmille lapsille suunnattu. Ehkä syynä on osittain kansikuva, joka ei mielestäni ole kovin markkinoiva.

I visited the library recently and decided to borrow Ponyo on the Cliff by the Sea, a Ghibli-movie from 2008 which I actually hadn't seen before. I had some weird negative bias towards the film, I didn't expect much from it and I thought it was geared mainly at younger children. Maybe one of the reasons for this is the cover image, which I don't find too inspiring.


Tämä kansikuva ei mielestäni tee oikeutta elokuvalle
This cover image does not appeal as it should in my opinion

Elokuvaa katsoessani kaikki ennakoluulot hälvenivät. Olen viimeaikoina nähnyt useita uudehkoja Ghibli-elokuvia, ja täytyy kyllä sanoa että tämä kuuluu ehdottomasti parhaimmistoon, jollei jopa paras näkemäni elokuva sitten Henkien Kätkemän. Jotenkin tässä elokuvassa oli paljon samaa viehätystä kuin Totorossa, ehkäpä juuri siksi koska elokuva kertoo lapsista ja yhdistää hauskasti fantasia-elementtejä "tavalliseen maailmaan".

All of my prejudice dissipated as I watched the film. I've recently seen quite a few rather new Ghibli movies, and I must say this is by far one of the best ones, in fact maybe the best one I've seen ever since Spirited Away. It has got that same kind of enchanting element as Totoro, maybe because it stars children as main characters and combines fantasy elements nicely with real world.


Viisivuotias Sosuke löytää Ponyo-kalatytön rannalta
Five-year-old Sosuke finds Ponyo the fish girl from the beach

Ponyo on kotoisin merenalaisesta maailmassa
Ponyo comes from a world under the sea

Ponyosta ja Sosukesta tulee parhaat ystävät
Ponyo and Sosuke become the best of friends


Ponyo kertoo kalalapsesta, joka asuu velhoisänsä tukikohdassa meren alla. Ponyo on kiinnostunut ihmisten maailmasta, joten hän pakenee kodistaan ja ajautuu meduusan kyydissä veden pinnalle. Siellä hänet löytää viisivuotias Sosuke-poika, ja Ponyo parantaa pojan haavan nuolemalla sitä. Näin Ponyo saa ihmisen DNA:ta, mikä antaa hänelle kyvyn muuttua ihmislapseksi. Ponyosta ja Sosukesta tulee läheiset ystävät, mutta Ponyo kaapataan takaisin veden alle. Sisukas Ponyo palaa kuitenkin jälleen maan pinnalle, mutta aiheuttaa samalla hyökyaallon, joka hautaa koko kaupungin alleen. Ponyon ja Sosuken täytyy löytää pojan äiti, mutta Ponyo rupeaa muuttumaan taas takaisin kalaksi. Voiko Ponyo lopulta elää parhaan ystävänsä kanssa kuivalla maalla? Jätän sen elokuvan kerrottavaksi.

Ponyo tells the story of a fish girl, who lives under the sea with her wizard father. Ponyo wants to desperately see the human world and escapes to the surface riding a jellyfish. She gets discovered by the five-year-old Sosuke, and she heals his wound by licking it, thus obtaining the ability to become human. Ponyo and Sosuke become close friends, but can Ponyo continue living on the surface where she longs to be? I'll leave this for the movie to tell.


Ponyo ja Sosuke lähtevät etsimään pojan äitiä
Ponyo and Sosuke set out to find the boy's mother
Ponyon äiti Gran Mamare on kaunis meren hengetär
Ponyo's mother Gran Mamare is a beautiful sea spirit
Ponyo haluaa muuttua kalasta ihmiseksi
Ponyo wants to transform from fish to human being


Elokuva teki minuun melko suuren vaikutuksen ja se ihastutti valtavasti alusta loppuun saakka. Ponyo on Ghibli-studion maineikkaimman ohjaajan ja käsikirjottajan Hayao Miyazakin kädentyötä, ja laatu on epäilemättä sen mukaista. Piirrostyyli, tarina ja hahmot ovat ensiluokkaisia ja pidin paljon tämän helposti tykästyttävän elokuvan mutkattomuudesta. Moitetta antaisin ainoastaan loppumusiikille, jokseenkin ärsyttävälle lasten lallatukselle, ja kansikuvalle joka kuten sanoin ei jotenkin tuo elokuvaa arvoonsa.

Onko kukaan muu nähnyt Ponyoa ja mitä mieltä olitte?

The movie made quite an impression on me and I was fascinated from the beginning until the end. It is written and produced by no other than Hayao Miyazaki, the most famous person of Ghibli, and the quality of the movie is second to none. This film is so highly likable and appealing. My only complaint is about the ending music, which can be quite annoying, and the cover image which as I said does not appeal as it should.

Has anyone else seen Ponyo and what did you think?

4 comments:

 1. Katsoin ponyon just tässä yks päivä. Musta se oli niin suloinen! :) Koko se vedenalainen maailma oli kuvattu kauniisti. Parempi oli kuin mitä odotin, just osittain ton lapsekkaan kannen vuoksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo, ne ois tosiaan voinu tehdä paljon paremman kannen! Mutta elokuva on kyllä hieno. Kiva kun löytyy muitakin jotka tykkäs :)

   Delete
 2. Mullaki oli ennakkoluuloja tästä, mutta onneks ne osoittautu vääriksi. Tää on tosi ihastuttava leffa, mutta ei voittanu mun Ghibli-suosikkia, eli Kikin lähettipalvelua :'3

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just toi nimi ja kansi tuntuu aiheuttavan kaikille ennakkoluuloja! Elokuva kyllä tosiaan yllättää laadullaan. Hehe, kaikilla on suosikkinsa, Kikikin on kyllä kiva. :)

   Delete