January 25, 2013

Kun Harvest Moon hulluus iskee / When Harvest Moon mania hits you..

Minulla on sellaisia pelikausia, ja yleensä ne kohdistuvat johonkin seuraavista kolmesta pelistä: Pangya! -golfpeli, The Sims, ja Harvest Moon. Tarkoitan pelikaudella sitä siis, että pelaan jotain noista peleistä intensiivisesti jonkun aikaa, mutta sitten kyllästyn (liiallisesta pelaamisesta) ja pidän tauon tai vaihdan johonkin toiseen peliin. Mutta kuitenkin aina palaan niihin uudestaan, sillä ne vain ovat niin hyviä pelejä, etten voi kyllästyä lopullisesti. (Onko kenelläkään muulla samanlaisia kokemuksia, mistä peleistä??)

Nyt minulla on siis meneillään Harvest Moon kausi :) Minulla on 3 Harvest Moon -peliä: A Wonderful Life (GC), Island of Happiness (DS), sekä DS Cute (DS). Viimeaikoina olen pelannut tuota viimeiseksi mainittua. Taitaa olla vanhin Harvest Mooni DS:lle, tai ko. pelin poikaversio (eli ilman tuota sanaa "Cute") ainakin on. Tyttöversiossa on siis vain se ero, että päähahmo on tyttö ja lisäksi useat poikaversiota vaivanneet bugit on korjattu.

I often get these gaming periods when I play a specific game intensively and usually it's one of the following three: Pangya! golf game, The Sims or Harvest Moon. At some point I get bored, but I always go back to them, because they are all really great games. These days I've been focusing on Harvest Moon DS Cute. I also have Island of Happiness (DS) and A Wonderful Life (GC).


Harvest Moon DS Cute kansikuva
Harvest Moon DS Cute cover

DS Cute on kiva perusHM-peli
DS Cute is a nice basic HM game

Kaikkien Harvest Moonien perusidea on samanlainen: pelaaja yrittää pyörittää omaa maatilaa mahdollisimman kannattavasti (= tehdä mahdollisimman paljon rahaa) ja ylläpitää samalla sosiaalisia suhteita ja saavuttaa suurempia tavoitteita, kuten naimisiin meno, talon laajennus, lapsen saanti jne. Pelien mahdollisuudet ovat monenlaiset ja pelitapoja on erilaisia eikä rahan hankkiminen rajoitu vain maanviljelyyn, vaan pelissä voi myös mm. poimia marjoja/kukkia/yms., kalastaa, kaivaa aarteita jne. Kaikilla esineillä on jokin käyttötarkoitus ja pelin myötä työkaluihin yms. voi saada lisää potkua päivitysten kautta.

Oikeastaan "maanviljelypeli" ei luonnehdi hyvin tätä pelisarjaa. Pikemminkin kyseessä on maaseutuelämäsimulaatio.

All the Harvest Moons have the same basic idea: the player tries to run his farm as successfully as possible (make as much money as possible) and at the same time tries to maintain social relationships and achieve other goals such as marriage, house expansion, child etc. There's a lot of things to do in these games; you can go fishing, foraging, mining etc. and upgrade your tools and crops. I wouldn't call it a farming game, I would call it a countryside life simulation game.The Tale of Two Towns on uudempi HM DS-peli
The Tale of Two Towns is a newer HM DS game

TOT:issa on mielestäni viehättävät grafiikat
I think the graphics in TOT are very pleasing

DS Cute on hyvä perus-Harvest Moon, vaikka toki sen valikko-ominaisuudet ovat melko kehnot ja DS:n kosketusnäytön hyödyntäminen vähäistä. Siitä huolimatta olen itse tykännyt tästä pelin osasta. Sen sijaan en yhtään pidä Island of Happinessista, joka on uudempi DS Harvest Moon hieman parannelluilla grafiikoilla. Island of Happinessista on vain tehty liian vaikea, sillä esim. maanviljely on tuskaisan hankalaa monimutkaisen kastelu/sääjärjestelemän ansiosta. Ja DS Cutesta poiketen hahmoa ohjataan yksinomaan kosketusnäytöllä, joka ei välttämättä ole mikään loistojuttu, kun ristiohjain on paljon kätevämpi.

Nyt kun sain hirveän DS Cute -pelikauden, niin iski yhtäkkiä sellainen pelko, että mitä jos vanhojen konsolien Harvest Moon -pelejä ei kohta enää saakaan mistään?? Uusia konsoleitahan pulpahtelee markkinoille harva se vuosi, ja DS ja Wii ovat jo kohta historiaa, markkinoillahan on jo uusi Wii U ja 3DS. Päätin sitten, että tutkailenpa mitkä muut DS ja Wii Harvest Moon pelit ovat ostamisen arvoisia ja pistän saman tien tilaukseen Ebaysta. Hinnatkaan eivät ole enää pahoja juuri pelien ja konsolien ikääntymisen ansiosta.

DS Cute is a great basic Harvest Moon, although the menu functions are pretty poor as well as the utilization of the DS touch screen. However, I still like the game, unlike Island of Happiness which I think they made too complicated with the water/sun system related to growing your crops. And you can only move your guy with the stylus pen which gets annoying. As I enjoyed my DS Cute game, I started to wonder if I should get more Harvest Moon DS and Wii games quickly, because there's a new console out almost every year and the games are getting old, maybe you can't find them anywhere soon!?!


Animal Parade on paranneltu versio aiemmin julkaistusta
Tree of Tranquilitysta.
Animal Parade is an improved version of the earlier
Tree of Tranquility.

Animal Paraden grafiikat vaikuttavat hyvin silmää miellyttäviltä
Animal Parade graphics seem very visually pleasing

Kun luin arvosteluja Harvest Moon: The Tale of Two Townsista (DS) ja Harvest Moon: Animal Paradesta, niin huomasin että arvostelut olivat hyvin ristiriitaisia: toisissa peli kehuttiin maasta taivaisiin ja toisessa haukuttiin maanrakoon! Minusta tuntuu, että tämä johtuu siitä että Harvest Moonia voi pelata niin monella tavalla. Jokaisella on oma pelityylinsä ja siksi oma näkökulmansa asiaan. Joistain negatiivisista arvioista piittamatta tilasin nuo kaksi mainittua. Animal Paraden pitäisi ainakin olla hyvä valinta, sillä se on paranneltu versio Tree of Tranquilitysta, joka on saanut melko myönteisiä arvioita. Ja Tale of Two Townsissa minua viehättää pehmeät, kauniit grafiikat ja hieman poikkeava asetelema sillä pelaaja valitsee kahden asuinkylän välillä ja samalla myös maanviljelyn ja karjanhoidon välillä.

Nämä kaksi peliä ovat nyt siis tilauksessa, ehkä joskus kirjoitan niistä jotain. Niin, ja piti vielä sanoa sananen Harvest Moon: A Wonderful Lifesta, joka on siis Gamecube peli. Erittäin hyvä Harvest Mooni, ehkä sarjan legendaarisimpia osia. Kannattaa hommata, jos törmää jossain siihen, sillä GC-pelithän toimivat (tietyissä) Wii-konsoleissa.

Mitkä ovat teidän lempipelisarjojanne? Onko ketään muita Harvest Moonin ystäviä??

When I read reviews about Harvest Moon: The Tale of Two Towns (DS) and Harvest Moon: Animal Parade, I noticed that the opinions were very contradictory. I think the reason must be that you can play Harvest Moon in so many different ways and everyone has their own style and idea of the game. I decided to ignore the negative comments and bought both of those games. I'm sure Animal Parade is good, as it's supposed to be an updated version of the Tree of Tranquility. And Tale of Two Towns seems to have really nice graphics and a unique setting where you choose between two different towns & growing crops vs. caring for animals.

By the way, Harvest Moon: A Wonderful Life (GC) is an awesome game, if you missed it be sure to buy it if you come across it. You can play GC games on (certain) Nintendo Wii consoles.

What are your favourite game series? Any other Harvest Moon fans out there??A Wonderful Life on yksi legendaarisimpia Harvest Mooneja
A Wonderful Life is one of the most legendary Harvest Moons out there

7 comments:

 1. Mie oon ihan Zelda tyttö! Sain ensimmäisen zeldani (phantom hourglass) miun käytetyn DS:n mukana, ja sit olinkin myytyä tyttöä. Ihania, ja parasta kaikessa sen verta helppoja, että tällanen "en osaa pelata" pelitumpelokin osaa.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heippa, kiitos kommentistasi! Tosiaan, Zelda on hyvin suosittu pelisarja, olen kuullut monen kehuvan sitä. Olen varmaan missannut paljon kun en ole vielä pelannut sitä, kuitenkin tykkään roolipeleistä xD Ehkä vielä aikanaan...

   Delete
 2. Minulla on kanssa pelikausia!!
  Enimmäkseen Pokémonin kanssa, sillä en oikein osaa Sims:iä pelata niin kyllästyn siihen tosi nopeasti..
  Varsinkin nyt olen ollut Pokémonin kimpussa kun sain DS:lleni ensimmäisen pelini: Pokémon White 2:n!! :D

  Harvest Moonia haluaisin saada jostain näppiini joskus, se on niin suloinen peli!! ♥

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo kannattaa ehdottomasti kokeilla HM:ia :) En tiennytkään että sulla on DS, onkohan se uusi hankinta? :) DS:lle on paljon kivoja pelejä ^^ Haluaisin päivittää omani 3DS:ään, mutta en ole vielä hommannut kun kyseinen konsoli on täällä Ausseissa niin kallis. Ja toisaalta toimiihan tuo vanha DS Litekin vielä hyvin.

   Delete
  2. This comment has been removed by the author.

   Delete
  3. Itseasiassa DS:äni on pari vuotta vanha + käytettynä ostettu mutta homehtu kaapin perällä kun peliä ei ollut.. ovat niin kalliita :c

   Delete
 3. Kantsii kattella huuto.netistä tai muualta käytettyjä, ei maksa niin paljon. Ja nyt tavallisten DS-pelien hinnat menee pakosti alas pikkuhiljaa, kun on uusi DS-konsoli taas markkinoilla :)

  Mainitsit niistä SM-mangoista, kyllä kiinnostaa jos sulla niitä vielä on myöhemmin tänäkesänä. ^^ Älä ihmeessä heitä pois, ottaja kyllä löytyy :)

  ReplyDelete