October 24, 2013

Armageddon 2013 ja conien vertailua Suomi/Australia - Armageddon 2013 and comparison of cons Finland vs. Australia

Viimeviikonloppuna pidettiin Armageddon -coni Melbournen messualueella. Armageddon järjestään vuosittain Melbournessa ja Uudessa Seelannissa, ja se on selkeästi scifiin ja länsimaisiin sarjakuviin ja elokuviin keskittyvä tapahtuma. Tähän liittyen voisi todeta, että täällä Australiassa conit ovat selkeästi profiloituneet toisistaan, ja anime ei todellakaan ole se isoin juttu vaikka se onkin näkyvästi esillä. Itseasiassa Melbournen ainut varsinaisesti animeen keskittyvä coni (Manifest) on pienin kaikista vuoden coneista, mikä kertoo myös siitä, että conit ovat täällä massayleisön eikä niinkään pienen harrastajapiirin tapahtumia kuten Suomessa. Länsimainen scifi ja fantasia tuntuvat kiinnostavan valtaosaa coniyleisöstä täällä eniten.

Armageddon expo was held last weekend in the Melbourne showgrounds. It's a convention that is clearly focused on sci-fi and western comic/movies. In Australia, the conventions are clearly differentiated whereas in Finland a lot of cons just focus generally on anime. In Melbourne the only clearly anime-focused convention is Manifest and it is the smallest of the yearly conventions whereas in Finland Animecon is the largest yearly con! I would say the explanation lies in the audience. In Finland, convention-goers are mainly teenage anime geeks and enthusiasts, whereas in Australia people of all kinds seem to enjoy conventions and therefore mass-geared, western scifi and fantasy seem to draw more audience than anime, manga and Japanorama.


Conin pukuloistoa
Awesome cosplays

He näyttivät niin hyviltä!!
They looked so good!!

Vaikuttava cosplayhaarniska!
A very impressive cosplay armor

Hän teki upean valtikkansa itse!
He made his fabulous staff himself!

Niinpä itseasiassa moni kostyymiryhmän tutuista jätti muuten minun harmikseni tulematta Manifestiin joka pidettiin elokuussa, kun taas Armageddon puolestaan veti mukavasti porukkaa puoleensa. Onneksi minulle on kertynyt useampikin Disney-cossi, jotka sopivat hyvin näiden muiden conien teemaan. Mä olen kylläkin aika ns. pinnallinen conissakävijä, mulle menee coni kun coni, sillä yleensä menenkin sinne vaan cossaamaan ja hengailemaan. Niinpä mulle ei henkilökohtaisesti ole kauheasti väliä sillä, keskittyykö coni animeen vai scifiin. Kuten lähimmät kaverit tietääkin, en siis yleensä osallistu coniohjelmaan, kuten paneeleihin kauheasti. Mulle se pukeutuminen ja valokuvien ottaminen itsestä ja muista cossaajista on se juttu :) 

Luckily I have slowly collected several Disney costumes, so I have something to wear to the more Western-oriented conventions. I need to say though, I am a quite "superficial" con-goer. I don't really care what the con is focusing on (be it anime or sci-fi), to me a con is a con as I like to go there just to cosplay and hang out. I don't participate in the panels and other shows all that much. Photographing and cosplaying are the things I get excited about. :)


Apua, Jasmine on saanut suojelusenkelin sijasta vaanivan paholaisen!!
Help, Jasmine got a stalking devil instead of a guardian angel!!

Aaaah mitä pirua se oikeen aikoo :D
Argggh what the devil is he planning to do :D

Joo ei mun pää päätynyt (onneksi) tähän hyllylle, se oli vain leikkigiljutiini.
Nämä inhottavuudet bongasin joltain toiselta ständiltä :)
Umm no my head didn't end up on this stand, it was just a fake gillotine.
I spotted this gross stuff at a different stand. :)

Mutta ihan kiintoisaa nähdä näitä Australian ja Suomen coniskenen eroja nyt kun on käynyt tapahtumissa täällä parisen vuotta. Ehkä yksi asia mihin myös voisi kiinnittää huomiota on se, että täällä cossaaminen on selkeämmin kaikenikäisten harrastus mikä on minusta tosi upeaa. Täällä coneissa ja harrastajapiireissä törmää siis useastikin 30+ ikäisiin, ja usein jopa cossaajaperheisiin. Armageddonissakin näin useita äitejä työntämässä supersankariksi puettua lastaan lastenrattaissa! Tai vanhempia ja lapsia yhteen sopivissa asuissa.

But it's pretty interesting to notice these differences between Australian and Finnish conventions now that I've been around in the Oz for a while. One thing that has caught my attention is that here in Australia cosplaying is a hobby for all ages which I find a magnificent thing. You see a lot of people of 30+ years old cosplaying, even cosplay families or a cosplayer mother pushing their superhero-dressed kid in a pram. It's a wonderful thing that all ages embrace it here.


Äiti ja tytär cossaa Sailor Moonia - liian söpöä!!
Cuteness alert!! Mother and daughter cosplaying Sailor Moon!!

Ihana Helinä-keiju
The adorable Tinkerbell

Prinsessat sarjakuvaständillä
Princesses at the comic stand

Daisyyy!

Ihana nähdä Bellen pinkkiä asua cossattavan
So lovely to see Belle's beautiful pink gown cosplayed

Se, että kaikenikäiset sekä perheelliset ovat ottaneet cosplayn harrastuksekseen on minusta hienoa ja tätä pitäisi saada enemmän Suomeen! Suomessa kun cosplay tuntuu olevan valitettavan korostetusti teini-ikäisten harrastus. Niinpä coniyleisökin Suomessa on huomattavasti nuorempaa kuin täällä, ja ehkä siitä johtuen suomalaisissa coneissa tunnelma tuntuu jotenkin korostuneesti energialatautuneelta, usein jopa ylikierroksilla käyvältä kun teinit leikkivät hippaa, letkajenkkaa, halikylttejä, pusurinkejä ja ties mitä. Täällä sellaista kulttuuria ei ole pahemmin nähtävissä, tai jos on niin paljon hillitymmin.

We really need more of that in Finland. In Finland most cosplayers and con-goers are, as I earlier said, teenagers and unfortunately you rarely come across cosplayers in their 30s or older. This also has an impact on the atmosphere of the conventions. In Finland the convention atmosphere is excessively energetic, and games such as tag, dance circles, hug signs, snog circles and goodness knows what are quite popular. You can see some of this in Australia too, but to a lot lesser extent.


Ihanaa - myyntipöydiltä sai myös kunnon vanhanajan poneja!!
How cute - they sold the old-school My Little Ponies at the exhibition hall!

Mielenkiintoinen asia conissa: tivoli. Ehkäpä nämä tivolilaitteet oli jätetty messualueelle
aiemman maatalousnäyttelyn jäljiltä.
An interesting feature at a convention: amusement rides. Maybe they left the rides
there from the Melbourne Show.

"Cossaajat: laitteisiin vain omalla riskillä!"
"Cosplayers: ride at your own risk!"

Messumuonaa Australialaisittain: churroja (=espanjalaisia munkkitankoja)
The Oz Convention food: churros

Cosplayn eroista Suomen ja Australian välillä voisi vielä sanoa sen, että täällä Ausseissa tunnutaan käyttävän valmispukuja paljon enemmän kuin Suomessa. Myös kisoihin osallistutaan täällä usein valmispuvulla, vaikka suurinosa kisaajista tekeekin pukunsa itse. Ehkä tässä asiassa voisi kehua Suomea, sillä Suomessa on mielestäni todella paljon käsistään lahjakkaita cossaajia. Tähän voi vaikuttaa se että Suomessa vallitsee selkeä ilmapiiri että puvun itse valmistaminen on "oikea tapa" harrastaa ja niinpä ilmapiirissä on myös enemmän paineita puvun tekemiseen itse; cossaaminen on myös kilpailuhenkisempää. Ausseissa sen sijaan kunnioitusta saa jo helposti pelkästään siitä että uskaltautuu lavalle, oli puku sitten kaupasta ostettu tai itse tehty. Suomessa valmispukuja joskus jopa hävetään eikä niissä uskalleta tai haluta mennä kilpailuihin. Toisaalta on hienoa että kädentaidot ovat arvossaan, mutta toisaalta minusta valmispukuihin voisi olla sallivampi ilmapiiri Suomessa jotta cossaamisen aloittamisen kynnys ei olisi niin korkea sellaisille, jotka eivät ole ennestään taitavia käsitöissä.

I might also say that another difference in Finnish and Australian cosplay is that in Finland costume-making is very highly rated and ready-made costumes are not nearly as common as in Australia. In fact, in Finland there seems to be a common agreement that making your costume yourself is the "real way" to cosplay and thus people feel more pressure in costume making; cosplay is also much more competitive than in Australia. In Australia you get a lot of respect simply by having the courage to go on the stage - whether it be your self-made costume or ready-made - whereas in Finland people seem to feel ashamed of ready-made costumes and a lot of people either don't dare or don't want to wear them to competitions. On one hand I find it a great thing that handicraft skills are greatly valued in Finland, but on the other hand I think ready-made costumes should be perceived more acceptable as it otherwise makes entry into the cosplay hobby difficult - not everyone is previously experienced in sewing and crafts.


iiiihana loli
A cuuuuute loli

Who you gonna call? GHOSTBUSTERS!

Mitä outoa näet tässä kuvassa?
Do you see anything strange here?

Voin vain kuvitella siviilien reaktiot, kun cossaajat valtaavat supermarketin.
"Näinks mä just ... sitä mitä mä just näin ......?"
I can only imagine the reactions of the civilians when the cosplayers take over the supermarket.
"Did I just see... what I just saw..... ?"

Loppuun vielä lyhyt yhteenveto Armageddon-kokemuksistani. Minulla oli huippukivaa! Viikonlopun sää oli hiukan epämääräinen, sillä lämpötila huiteli hellerajoissa mutta toisaalta tuuli oli voimakas minkä seurauksena ulkona kuvaaminen oli huomattavan haasteellista. Tästä huolimatta sain mukavaa kuvasatoa kiitos kahden ihanan kuvaajan, ja niistä tulossa postaus erikseen. Viikonlopun aikana tuli hengailtua aika paljon kostyymiryhmän ständillä sekä pyörittyä messuhallissa ja yleisesti hengailtua ihmisten kanssa. Ja tietty tuli kerättyä outoja katseita "siviileiltä" kun pyörittiin messukeskuksen lähialueella, esimerkiksi ruokakaupassa (josta yritin turhaa metsästää - helteen näännyttämänä - jäätelöä. Voitteko kuvitella, että täällä Ausseissa ei myydä irtojäätelöjä ruokakaupoissa!!!)

And to conclude a short summary of my Armageddon experience. I had an absolute blast!! The weather was a little bit unstable, and the temperature was high but on the other hand the wind was blowing veyr hard and as a result photoshooting was quite challenging. Despite the obstacles I had a few photoshoots with two excellent photographers - photos to follow in another post. During the con, I spent a lot of time at the Melbourne Costume Group's stand as well as just hanged around in the exhibition hall and with some friends. And I got some weird looks from "civilians" when I was hanging around in the area close to the Showgrounds, for example in the Supermarket where I tried to find a single icecream, in vain. (in Finland they sell those at Supermarkets... in Australia you obviously need to go to a cafe or kiosk to get one.)


Ihanaiset prinsessat!
The lovely princesses!

Minä ja suloinen Emily Magical Princess Entertainmentistä
Me and the super sweet Emily from Magical Princess Entertainment

Tämä on yksi lempparikuviani viikonlopulta! Oli ihanaa törmätä Briar Rose -Auroraan!
This is one of my favourite pics from the weekend! It was so nice to bump into a Briar Rose Aurora!

Mitä mieltä olette conien eroista Suomessa ja Australiassa, yllättikö mitkään mainitsemistani asioista?

What do you think about the convention differences between Finland and Australia? Did anything surprise you?

No comments:

Post a Comment