February 18, 2014

Uusi harrastus / New hobby

Vapaa-aikaani hallitsee tällä hetkellä kaksi asiaa, cosplay ja ukulele. Ja koska olen kirjoittanut cosplaysta viimeaikoina niin paljon, niin olkoon ukulelen vuoro :) Niin, ukulele, voi kuulostaa aika erikoiselta. Ja tartuin muuten soittimeen ihan täysin sattumalta. Tämä tapahtui siis pari kuukautta sitten joululoman reissulla, jolloin kävi niin ettei minulla ollut luonnoslehtiötä mukana ja neulomisprojektitkin unohtuivat kotiin. Ja sitten huojuvien palmujen varjossa ja turkoosin sinisen meren äärellä iski tietenkin hirveä luovuuden puuska, ja kylällä kävellessäni näin rantakaupassa ukuleleja telineessä. Hinta oli kolme kymppiä (=20 euroa), joten ostopäätös syntyi nopeasti.

My freetime is dominated by two things at the moment, cosplay and ukulele. And since I've written about cosplay so much lately, this shall be the time for the ukulele :) Yeah, ukulele (uke) might sound a bit exotic. And I came upon it completely by accident. I was feeling creative during my holiday up in Queensland and I just stumbled upon one in a beach shop and decided to buy it for $30 - not a big investment in terms of money... but turns out it has been one of the best purchases I've ever made in my life!!!

Sitten vähän googlailua ja Youtubea hotellilla, ja pian osasin jo soinnut muutamaan kappaleeseen, kuten Kulkuset ja Don't Worry Be Happy. Siitä se sitten lähti, sen jälkeen ei ole soittamiselle tullut loppua, varsinkin kun nyt käyn joka viikko ukuleletunnilla erään kitaristin opissa. Ukulelen soittaminen on ihan mielettömän palkitsevaa, sillä sitä oppii niin nopeasti (siinä on vain 4 kieltä, kun taas kitarassa kieliä on 6) ja vaikka itsensä säestäminen onkin vähän vaikeaa niin hartaasti harjoittelemalla pääsee jo pian jammailemaan helppojen laulujen kanssa. Itselläni ei siis ole mitään taustaa kielisoittimissa, klassista pianoa tosin olen soittanut reilut kymmenen vuotta.

After a little bit of googling and Youtube at the hotel, I already learned the chords for Jingle Bells and Don't Worry Be Happy. And ever since then, I've been completely hooked. The ukulele is so rewarding to learn, it is very easy since it's only got 4 strings. I don't have any background in stringed instruments (though I've played the piano for quite a while), but I've picked it up so quickly.


Näissä maisemissa kelpasi rämpyttää ukulelea.
This scenery was perfect for strumming the uke.

Ukulele oli rakkautta ensi silmäyksellä. Kuvan jälkeen olen muuten jo
oppinut pitelemään sitä kunnolla, haha!
Ukulele to me was love at first sight. After taking this pic I've learned
to hold it properly, haha!

Soittimesta muuten sen verran, että tuo minun ukuleleni on tavallinen Mahalo, jota saa kaiken värisenä, jopa pinkkinä mutta sitä ei valitettavasti rantakaupasta löytynyt. En kuitenkaan ehkä lähtisi suosittelemaan Mahaloa jos siellä on muita ukulelesta kiinnostuneita, sillä olen kuullut että Makala Dolphin on paljon parempi aloittelijan ukulele samassa hintahaitarissa. Mahalo on itsellä toiminut harjoittelusoittimena ihan kohtuullisesti, mutta sen halvat nylonkielet venyvät älyttömästi ja siksi se on koko ajan epävireessä. Suunnittelen jo "kunnollisen" ukulelen ostoa ja olen käynyt jo katsastamassa parikin liikettä, mutta valinta on melko vaikeaa, sillä soittimia ja eri valmistajia on niin monia erilaisia.

Oh and by the way my uke is just a regular Mahalo, you get it in any color but I've heard that the Makala Dolphin is much better value for money so I guess I wouldn't recommend Mahalo. The nylon strings it comes with stretch a lot so it is out of tune all the time. I'm already planning on buying a more expensive uke, I just need to have a good browse through a bunch of shops since the selection is so wide.

Olen saanut Youtubesta älyttömästi inspiraatiota ukuleleharrastuksen löydettyäni. Videoita löytyy läjäpäin. Eräs paljon minua inspiroiva soittaja on tietenkin kuuluisa Israel Kamakawiw'ole kappaleella Somewhere Over the Rainbow. Löytyypä juutuupista myös mm. 6-vuotiaan tytön ukulelecoveri Bruno Marsin Lazy Songista, että ukulelea voi tosiaan oppia kuka tahansa minkä tahansa ikäisenä soittamaan :) Ehkä jonain päivänä minäkin teen ukulelekanavani juutuuppiin, mutta vielä ei rahkeet riitä :)

Ever since starting to play the uke, I've gotten so much inspiration from Youtube. Of course Israel Kakawiw'ole's Somewhere Over the Rainbow inspires me a lot. There's even a ukulele cover of Bruno Mars' Lazy Song by a 6-year-old girl, so obviously anyone at any age can learn to play this instrument :) Maybe some day I will have my own ukulele channel on Youtube!! But not quite yet :)
Tällä hetkellä meikäläisen soittolistalla on mm. Kiss the Girl Pienestä Merenneidosta, Bruno Marsin Count on Me, Didon Thank You, Johnny Nashin I Can See Clearly Now ja UB40:n Kingston Town. Mitkä biisit tai soittimet inspiroivat teitä?

At this moment I've got Kiss the Girl (Little Mermaid), Count on Me (Bruno Mars), Thank You (Dido), I Can See Clearly Now (Johnny Nash) and Kingston Town (UB40) on my playlist. What songs or instruments inspire you?

5 comments:

 1. Sun pitää ottaa ukulelesi mukaan joskus johonkin coniin! Toivottavasti saadaan nauttia sun soitosta tulevana kesänä. <3

  Ootko muuten Skypen päässä sunnuntaina? En oo ehtinyt kirjoitella sähköpostia tällä viikolla conin jälkeisen siivous- ja kuvankäsittelyurakan takia, ja tulevan pe-la reissun takia kirjoittelu jäisi todennäköisesti viikonlopulle. Joten toisaalta voitaisiin ihan hyvin puida asioita myös Skypen välityksellä! ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehe, etteköhän joudu kärsimään mun rämpytyksestä, sen verran paljon oon tohon tosiaan kiintynyt että kulkee kaikkialle mukana, sopivan pienikin kun on :) Ja kesään mennessä olen varmasti saanut hankittua vähän katu-uskottavamman soittiminen, jossa on kunnollinen soundi verrattuna tuohon kolmen kympin halpikseen :) Biisitoiveita saa muuten esittää jos löytyy hihihi!

   Eipä mitään, Skypetys sunnuntaina sopii hyvin! Olen online alkaen n. kl 10 Suomen aikaa että sen jälkeen käy hyvin.

   Delete
  2. Ihan mahtavaa! <3 Ja skypettelyä sunnuntaina it is then! Pikaisiin kuulemisiin ;)

   Delete
 2. Onpa sulonen soitin : DD

  Mä haluisin opetella soittamaan kanteletta. Rakastan sen ääntä, se on niin surumielinen ja ihanan rauhallinen. Ehkä vielä joskus... : >

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos :) Kanteleen soittaminen kuulostaa kivalta myös. Luulisin, että sitä ei ole kauhean vaikeakaan oppia. Kannattaa ehdottomasti kokeilla uutta soitinta!

   Delete