March 3, 2014

Studio Ghibli: The Wind Rises (Tuuli nousee) (2013)

Ghiblin uusi elokuva The Wind Rises (Tuuli nousee) on saanut runsaasti julkisuutta, mm. siksi että se jää ilmeisesti viimeiseksi Hayao Miyazakin ohjaamaksi täyspitkäksi elokuvaksi. Elokuvan tapahtumat sijoittuvat 20-luvun Japaniin ja päähenkilönä on Jiro Horikoshi, poika joka rakastaa lentokoneita mutta on liian huononäköinen pilotiksi. Niinpä Jiro päättää ruveta sen sijaan lentokoneita suunnittelevaksi insinööriksi, ja hän pääsee kuin pääseekin Mitsubishin palvelukseen toteuttamaan unelmaansa "luoda jotain kaunista". Eräänä päivänä maanjäristys iskee Jiron ollessa junassa, ja selvittyään säikähdyksestä hän auttaa nuoren naisen sekä tämän palvelijattaren turvaan. Myöhemmin Jiro kohtaa naisen uudestaan, rakastuu ja menee naimisiin, mutta nainen sairastaa vakavaa tautia. Jiro joutuu tasapainoilemaan unelmansa toteuttamisen ja elämänsä rakkauden ja hänestä huolehtimisen välillä.

Ghibli's new film The Wind Rises has received a lot of attention, one reason being that it seems to be the last film to be directed by the renowned Hayao Miyazaki. The events in the film take place in Japan in the 20's and the main character is Jiro Horikoshi, a boy who loves airplanes but is too nearsighted to be a pilot. So he decides to become a plane designing engineer, and he makes it into Mitsubishi to realize his dream of "creating something beautiful". One day earthquake hits when he is on the train and he helps a young lady and her maid to safety. Later he meets this woman again, falls in love and gets married, but the woman has a deadly disease. Jiro has to balance between realizing his dream and taking care of the love of his life.

Päähenkilö on lentokoneen suunnittelija Jiro Horikoshi
The main character is the plane design engineer Jiro Horikoshi

The Wind Rises:ia on ylistetty paljon, eikä turhaan. Se on toisaalta aiheuttanut myös paljon ristiriitaisia näkemyksiä. The Wind Rises:ia arvioidessa on tärkeää huomata, että se on nimenomaan aikuisyleisölle tarkoitettu elokuva joka perustuu historiallisiin tapahtumiin, eikä siten ole mikään Henkien Kätkemän tyylinen fantasiaseikkailu. Joitain tämä fakta voi miellyttää, toisia ei. Toisaalta, vaikka elokuva kertookin (osittain) tositapahtumista niin fantasiaelementtejä tarinaan tuo unijaksot, joissa Jiro seikkailee ihailemansa italialaisen lentokoneensuunnittelijan Capronin kanssa.

The Wind Rises has been praised a lot, and for good reasons. However it has also created some controversy. One thing to note about it is that is is a historical film aimed at the adult audience, therefore you should not expect a fantasy adventure like Spirited Away. Some people like this fact, others don't. On the other hand, even if the movie tells mostly about real life events, it also has a fantasy element in the form of the dream sequences where Jiro has adventures with the italian plane designer Caproni.


Jiro jahtaa Capronia unessaan
Jiro chases Caproni in his dream

Kitkeränsuloinen rakkaustarina on kaunis osa elokuvaa
The bittersweet love story is a beautiful part of the film

The Wind Rises:n animaation taso on juuri sitä mitä Miyazakilta voi odottaa, ja kaikki on kauniisti viimeisteltyä jokaista yksityiskohtaa myöten. Käsittämättömän upea kaksiulotteinen animaatio yhdistyy moniulotteiseen historialliseen draamaan, ja yhdistelmä on niin tehokas että pariinkiin kertaan silmäkulmat meinasivat kostua elokuvaa katsellessa. Sekä Jiron unelma että hänen rakkautensa ovat traagisia, sillä hänen luomustaan tultaisiin käyttämään sodan välineenä, ja toisaalta hänen paljon rakastamansa vaimo oli kuolemansairas. Ensinmainittu fakta on tuonut elokuvalle paljon kritiikkiä (lähinnä amerikkalaisten suunnalta), sillä se kuvaa päähenkilön varsin inhimillisessä ja sympaattisessa valossa unohtaen joidenkin mielestä sen tosiasian, että mies suunnitteli 2. maailmansodassa tuhoa ja väkivaltaa kylväneen hävittäjän.

The animation is exactly what you could expect from Miyazaki, and every detail is well and beautifully crafted. The breathtaking animation combines with a multifaceted historical drama, and the result is so powerful that often my eyes would get wet when watching the film. Both Jiro's dream and his love were tragic, because his creation would be used as a tool in the war, and on the other hand his much beloved wife was deadly ill. The first mentioned fact ignited a lot of criticism (mainly from the Americans), because the movie creates a sympathetic depiction of the protagonist while, according to these people, omits the fact that he designed a fighter plane that brought about destruction and violence in the II World War.


Animaatio on taattua huippuluokkaa
The animation is guaranteed first quality

Jiro tapaa Capronin unessaan ja inspiroituu tavoittelemaan unelmaansa
Jiro meets Caproni in his sleep and is inspired to pursue his dream

Sen enempää historian tapahtumia kommentoimatta sanon kuitenkin, että oma mielipiteeni nojautuu lähinnä niiden joukkoon, joiden mielestä tämä elokuva on kauniisti toteutettu kuvaus miehestä, joka teki sitä mitä rakasti ja toteutti unelmaansa. Elokuva on vaikuttava sekä visuaalisesti että juonellisesti, ja ehdottomasti yksi Ghibli-studion unohtumattomimpia luomuksia!

Without touching upon the historical events I would say my opinion is more on the ground of those who think the movie is a beautiful depiction of a man who did what he loved and realized his dream. The movie is extremely powerful both visually and in terms of the plot, and it is certainly one of Studio Ghibli's most memorable creations ever!

2 comments:

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Vaikka oon tykännyt poikkeuksetta pappa Miyazakin aiemmista leffoista, ilahduin kuullessani että herran viimeisinkin on katsomisen väärti. Suomeen kyseinen elokuva rantautuu ilmeisesti huhtikuun alussa - odotan tätä innolla! <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joo siis itseeni tämä ainakin kolahti ihan kympillä!! Toisaalta mä kyllä muutenkin olen heikkona romantiikkaan ja historialliseen draamaan että ei mikään yllätys :D Ne jotka ei niinkään pidä em. genreistä ja odottaa tältä elokuvalta jotain fantasiaseikkailua, tulevat pettymään. Mutta siis itse olin aivan myyty alusta loppuun. Niin kaunis animaatio ja traaginen tarina että tuli ihan tosiaan tippa linssiin melkein :,D

      Delete