January 11, 2012

Nukkevillitys!

Aasialaisista BJD- eli pallonivelnukeista on tuntunut tulleen viimevuosina melko yleinen ilmiö anime/mangaharrastajien piirissä. Joka conissa niihin törmää, ja asiasta tietämättömänä sivustaseuraajanakin voisin arvioida, että suomalaisten nukkeharrastajien määrä on reippaassa kasvussa.

Itse kuulin BJD-nukeista ensimmäisen kerran jo vuosia sitten teini-ikäisenä nettituttavan kautta. Nuket olivat minusta kauniita, mutta suomalaisharrastajien suosimat 60-senttiset isot nuket eivät sytyttäneet minussa mitään kipinää, vaikka nättejä ovatkin. Ne ovat kalliita, ja... isoja, tilaavieviä. Sen sijaan Barbie-nukeilla pikkutyttönä leikkineenä innostuin netistä löytämistäni Volksin 1/6 (eli enemmän Barbien kokoisista) Dolffie-nukeista, mutta minulla ei teininä ollut liiemmin omia tuloja saati luottokorttia. Äitini ei heltynyt nukkea ostamaan kinuamisesta huolimatta, joten päätin unohtaa koko jutun ja totesin, että se muutenkin olisi varmaan jäänyt vain kaapin perälle pölyttymään alkuinnostuksen laannuttua.

Nyt vuosia myöhemmin hassun sattuman kautta villitys on syttynyt uudelleen! Olin surffailemassa cosplayperuukkeja Ebayssa, kun haku läväytti ruudulle Dollfie-peruukkeja ihmiskokoisten sijaan. Ja sitä kautta eksyin Mimiwoon Ebaysivulle... ja pian muillekin nukkesivuille... ja niinpä hullaannuin 1/6 nukkeihin taas!

1/6 nukkeja on vaikka minkälaisia. On naisia, miehiä, lapsia, animehahmon näköisiä (joilla on usein maalatut/tarrasilmät), ihmisen näköisiä, isorintaisia, pienirintaisia... lista jatkuu loputtomiin. Lisäksi valmistajia ja vartalotyyppejä on useita; Volksin lisäksi mm. Obitsu ja Azone. Yhteistä nukeilla on se, että niiden nivelet ovat valmistettu niin, että ne taipuvat monipuolisesti erilaisiin asentoihin, toisin kuin Barbie-nuket. Ja kustomointimahdollisuudet. Ostohimon sytyttyä ajattelin ensin, että hankinpa jonkun söpön valmiin perusnuken, mutta niitä ei noin vain saakkaan (valmiita kyllä on, mutta ne ovat harvassa ja kalliita), sillä nämä nuket on suunniteltu sellaisille harrastajille, jotka haluavat rakentaa nukkensa itse.


Paraboxin ihana 27 cm valmis Gretel-nukke (kuva Parabox)

Toinen esimerkki 27 cm Obitsu-nukesta (kuva Parabox)

Niinpä nuken osat (vartalo, pää, peruukki/hiukset, silmät, jne.) ostetaan useimmiten erikseen. Nämä liitetään nukkeen itse ja normaalisti nuken kasvotkin maalataan itse. Näprääjän harrastus siis! Tämän valjettua jouduin sulattelemaan ajatusta hiukan, mutta nyt olen tullut siihen päätökseen, että haluan kokeilla. Mikäpäs sen kiehtovampaa, kuin uusi harrastus jossa yhdistyy kuvaamataide ja käsityöt! Suunnitelmissa on ostaa alkuun 27-senttinen pienirintainen (ei mitään fanservice povipommeja minulle, kiitos!) ja kalpeaihoinen tyttönukke, jonka vaatteet todennäköisesti ompelen itse. Nukke olisi minulle keräilyesine, mutta kenties innostun myös kuvailemaan sitä erilaisissa asuissa ja ympäristöissä.


Obitsun kaunis vartalomalli, jota ajattelin käyttää

En malta odottaa! Harmi, ettei haluamaani Gretel-päätä ollut juuri nyt saatavilla, mutta eiköhän tässä viikon jaksa odottaa tilauksen tekemistä. :) Ja muuten. Nukke- ja Sailor Moon -fanit, katsokaa tämä ja tämä. ÄLKÄÄ MISSATKO NÄITÄ KUVIA! Halusin postata ne tähän kirjoitukseen, mutta en voinut, koska ne ovat nuken tekijän possiblezen:in omaisuutta. Suloisin "oheistuote" mitä olen ikinä nähnyt! Saisipa noita valmiina kaupasta!

Loppuun kysymys teille: mitä mieltä olette teini-ikäisten/aikuisten nukkeharrastuksesta (kiehtovaa? outoa?)  ja harrastatteko itse nukkeja tai oletteko kiinnostuneita harrastuksen aloittamisesta?

5 comments:

 1. Kerään oikeastaan rahaa esikoisnukkeani varten ;DD
  ..rahan säästö tosin on vaikeaa cosplay kanssa D:
  Odotan innolla että typerä selaimeni lataa nuo kuvat.. En ymmärrä mikä Tuliketulla on ongelmana x__x

  ReplyDelete
 2. Ohoh, lisää nukkeihmisiä tuttujen keskuuteen! :D Ehkä tiesitkin jo, että harrastan BJD-nukkeja myös, itse tosin nimen omaan tuolla "kokoa mieleisesi" -tyylillä. Oma blogikin niille löytyy (http://www.creampuff-s.blogspot.com/), mutta sitä on tullut ajanpuutteen vuoksi todella vähän päiviteltyä... Uutta tarinaa tässä olisi tarkoitus tehdä, kun selviän ensin muutamasta tentistä.
  Ostatko nyt siis vinyylistä vai hartsista tehdyn BJD:n? Ja ootko muuten Hartsilapset foorumilla? :D

  ReplyDelete
 3. Serenity: Ohh, minkälaista nukkea ajattelit? 1/3 vai 1/6? Kannattaa ehdottomasti katsoa ne kuvalinkit, jos vain saat ne aukeamaan :) Kokeile vaikka uudestaan myöhemmin!

  Mamia: Jep, tiesin että harrastat niitä, ja on tullut joskus ihanaan nukkeblogiisikin tutustuttua :) Hmm, ei hajuakaan mistä materiaalista nuo Obitsun 27cm-nuket ovat, mutta luulisin että vinyylisiä - pitänee tarkistaa Paraboxin sivuilta.

  Itse asiassa käväisin hiljattain Hartsilapsien sivulla katsomassa oliko siellä mitään informaatiota 1/6 nukeista ja niiden kustomoinnista. Mutta vähän aikaa asiaa tutkittuani löysin ilmoituksen, että foorumeilla saa keskustella vain 1/3 nukeista, ja muutenkaan sivuilta ei löytynyt infoa pienemmistä nukeista. Että se siitä :(

  ReplyDelete
 4. Kyllä Hartsilapsissa saa puhua pienemmistäkin nukeista, mutta rajoitteena on se, että niiden pitää olla tehty hartsista ja toimia pallonivelillä. (näin sääntöjä aika yksinkertaistaen) Obitsut eivät sinne käy, koska minä olen ainakin saanut sen kuvan, että ne tehdään vinyylistä. Mutta onpahan sitä muitakin nukkefoorumeita kuin Hartsilapset ja Obitsuistakin löytyy varmasti suomeksi tietoa jostain. :D Onnea nuken hankintaan! Olisi mielenkiintoista nähdä siitä tulevaisuudessa kuvia, kun en ole kauheasti obitsuihin tutustunut.

  ReplyDelete
 5. Juu, nuo obitsut ovat tosiaan vähän erilaisia ja eri kokoisia kuin hartsiset nuket. Ainakin aiheesta on onneksi löytynyt englanninkielisiä sivustoja :) Kiitos, laitan toki kuvia heti kun nukke saapuu ja olen sitä päässyt vähän laittamaan. Jänskättää! ^^

  ReplyDelete