July 22, 2012

Cosplayunelma toteen!

Olen vihdoinkin taas Suomessa. Tuntuu hyvältä olla kotimaassa kesäaikaan ja nähdä sukulaisia ja kaikkia kavereita! Ja vielä ihanat pari viikkoa lomaa jäljellä. Tässä ajassahan ehtii vaikka... teettää cosplayn superkiireaikataululla! :D

Olen pitkään unelmoinut Disneyn Enchanted (Lumottu) -elokuvan Giselle-puvusta. Giselle on iki-ihana hahmo ja kiva tuore lisä Disneyn prinsessoihin, ja se onhan se vaan niin ihanaa pukeutua prinsessaksi *__* En taida ikinä kasvaa oikeasti aikuiseksi.

Ihastuttava Giselle Disneyn Enchanted (Lumottu)-elokuvasta


En ole aiemmin uskaltanut lähteä siihen projektiin, koska noh kangas on vain niin hankala. Pukuun kuuluu siis päällimekko joka on tehty turkoosinsinisestä kukkakuvioidusta kankaasta, ja kyseisenlaista kangasta on vaikea löytää. Jos sattuisikin löytämään sopivan kuvion, joutuisi tekemään kompromissin värin suhteen. Suurin osa puvun tehneistä cossaajista ovatkin itse kuvioineet kankaansa ja tämä tuntui ajatuksena pelottavan työläältä.

Mutta auta armias kun tämä puku vain kummitteli mielessä ja rupesi vielä harmittamaan, ettei täksi vuodeksi ollut vielä valmistunut mitään uutta cossia. Päätös toteuttaa puku syntyi nopeasti ja Melbournen kangaskaupasta löytyi sopivahkoa sinistä satiinia, jonka nurja puoli ei ole liian kiiltävää Alkuperäispuku lienee jotain muuta keinokuitua kuin satiinia, mutta arvelin että tätä kangasta olisi helppo maalata.

Päätin siis ostaa kangasta reilun palan (3.2 metriä), jottei varmasti lopu kesken, maalata kuviot itse ja teettää puvun ompelijalla Suomessa. Vähäinen vapaa-aikani ei vain yksinkertaisesti riitä vaativampaan pukuompeluun. Suunnitelma valmis, sitten vain piti saada jotenkin maalattua 3.2-metrinen kangaspala yksityiskohtaisin kukkakuvioin muutamassa viikossa ennen Suomeen lähtöä. Ei ihan helppo nakki...!

Huh. 3.2 metriä kangasta tuohon pukuun on kyllä varmasti enemmän kuin tarpeeksi, mutta kun kerran tuollaisen palan ostin ja tähän hommaan päätin ryhtyä, niin pakkohan se oli tehdä loppuun asti ja kunnolla. Kangasta sitten maalasin joka ilta töiden jälkeen - joskus yölläkin yhteen tai  kahteen asti - sekä pari viikonloppuakin siihen vierähti, yksi kokonaan ja toinen puoliksi.

Tämä on taatusti stressaavin ja työläin asia, mitä olen ikinä tehnyt cossin eteen. Miten monta kertaa  meinasin luovuttaa ja lopettaa koko touhun!! Luonnostelin kuviot koko kankaalle ensin vaalealla vaatturinkynällä ja varsinkin ennen maalausvaiheeseen pääsemistä meinasin kyllä lyödä hanskat tiskiin jo monta kertaa. Joku pieni ääni sisällä vain huusi nevuaaa givu appu! ja jatkoin sitten sisulla ja hammasta purren.

Tässä näkyy vain osa kolmemetrisestä kankaasta jonka maalasin käsin

Yksityiskohtia - ei nopeaa työtä, kun kangasta on tosiaan yli 3 metriä
Onneksi en luovuttanut, olen siunannut päätöstäni jatkaa loppuun ainakin yhtä monta kertaa kun meinasin luovuttaa! Kangas on aika nätti vaikka itse sanonkin, lukuunottamatta muutamia epäonnistuneita kohtia, jotka voi toivottavasti puvusta jättää pois. Eri asia tietenkin miltä se näyttää ommeltuna ja se ei ole omissa käsissäni mutta ammattilaisen käsissä kuitenkin, joten yritän olla luottavainen. Pukua debytoin jossain Melbournen conissa, jos en Manifestissa elokuussa vielä niin sitten ensi vuoden Supanova Pop Culture Expossa. Minusta tulee kävelevä taideteos käsinmaalatussa kankaassani.


Prinsessoista puheenollen, olin muuten viikonloppuna serkun
häissä ja tunsin oloni tällingeissä melkein prinsessaksi, hih!

Kertokaa tekin omista cossiunelmistanne, jotka olette jo toteuttaneet tai aiotte toteuttaa. Kuinka paljon hikeä ja kyyneleitä niiden toteuttaminen vaati?

3 comments:

 1. Hui kamala, tosi työläs homma! O__O Mutta upeeta jälkee sait aikaan : )

  Ite en oo hirveesti cossannu, mutta ompelin joku aika sitte kaverille hirveen kasan cossipukuja ( ja aikaa oli todella vähän :'D ) Vaikka en hermostu melkein koskaan, niin ne vaatteet sai mut hermoraunion partaalle :'> Onneks kuitenki sain ne just ja just valmiiksi...

  ReplyDelete
 2. Mitä, olet työstänyt tällaista projektia salaa...?! Tuon kankaan maalauksen kanssa on ollut ihan mieletön työ. Hyvältä näyttää, toivottavasti olet tyytyväinen lopputulokseen kun puku on valmis! Pukuvalinta on ainakin osunut nappiin - tuo Gisellen puku on yksinkertaisesti ihana!

  Cosplay-unelmia... Pistitpä vaikean! Tavallaan yksi pitempiaikainen puku-unelma on tavallaan juuri toteutumassa. Nimittäin johtuen rakkaudestani "The Lord of the Rings" -elokuviin olen pidemmän aikaa haaveillut haltia-cossista, ja tuttujen kasaan panema ElfQuest-ryhmä tarjosi mainion sauman tämän toteuttamiseen! Projekti on vaatinut niin perehtymistä itse sarjakuvaan (olen ns. "uusi fani"), kukkaron venymistä, uutteraa metsästystarmoa sopivien materiaalien löytämiseksi kuin uusien materiaalien työstämismenetelmiin tutustumista. Näistä huolimatta hauskaa on ollut!

  Muista, tosin jo toteutuneista cosplay-unelmista mainitsisin ehkä viime vuoden MKR-- ja Eternal-ryhmät. Näistäkään ei selvitty ilman hikeä ja kyyneliä; Tartaa (MKR) työstin yötä myöten naurettavan tiiviillä aikataululla työssäkäynnistä huolimatta, ja löytääkseni Merkkurin fukua varten täydellisen satiininauhan kalusin varmaan kaikki nettikaupat ja Helsingin ompeluliikkeet, hutitilauksia unohtamatta. Kaikista vastoinkäymisistä huolimatta vaivannäkö kannatti!

  Tulevaisuuden cosplay-unelmia on niitäkin useita. Ainakin joku puku SM-musikaaleista olisi tarkoitus toteuttaa jossain vaiheessa. Kyseisessä projektissa ongelmallisin piirre on sama kuin Gisellen kanssa, eli sopivien kankaiden löytäminen. Kärsivällinen etsintä on kuitenkin tuottanut tulosta, ja saattaapi olla, että erään kankaan kanssa päädyn kokeilemaan maalausta. Ja uuden kokeileminen ja oppiminen on yksi tämän harrastuksen parhaista anneista!

  ReplyDelete
 3. Kiki: hehe, kiireaikataulu ja hermostuminen kuulostaa liiankin tutulta cosplayn ihanassa maailmassa :D Hienoa kuitenkin, että jaksoit auttaa kavereitasi! Cosplay = teamwork ^^

  M: Juu tämä tuli niin äkillisenä päähänpistona että en edes ehtinyt kertoa projektista kellekään, kun vain maalasin hulluna tuota kangasta kaksi viikkoa putkeen x___X

  Oh, en malta nähdä kuvia teidän ElfQuest-ryhmästä :) Ja musikaalipuku kuulostaa mielenkiintoiselta... Kokeile ihmeessä kankaan maalausta, se on hauskaa kunhan ei tarvitse tällaista urakkaa tehdä superkiireaikataululla :D Muista vain hommata kankaalle sopivat maalit - niiden kanssa pitää olla tarkkana, sillä useimmat sopivat vain luonnonkuiduille, joten jos kankaasi on keinokuitua voit joutua metsästämään netistä tiettyä kangasmaalibrändiä (kuten Jacquardia, jota itse käytin ja joka toimi melko hyvin). Akryylimaaleja voi käyttää hätätapauksessa, mutta sitten kankaasta tulee kova ja maali voi lohkeilla pois.

  Hehehe, täydellisen satiininauhan metsästyksessä... kuulostaa tuokin tutulta xDD Siinäpä olisikin muuten hyvä blogipostauksen otsikko cosplayn tuskia ja iloja käsittelevälle kirjoitukselle xD

  ReplyDelete