May 29, 2013

Studio Ghibli: From Up on Poppy Hill

En ole päivittänyt vähään aikaan. Ei ole tapahtunut mitään erityisen kiinnostavaa, samaa tylsää arkea vain!! Tosin cosplayn saralla on tapahtunut melko paljon mutta ennen kuin menen siihen aiheeseen seuraavassa postauksessa, halusin kirjoittaa jotain muuta ensin sillä kenties kaikkia lukijoita ei tuo cosplay-puoli kiinnosta niin paljon?? Niin, joka tapauksessa kävin jo kauan sitten katsomassa Studio Ghiblin From Up on Poppy Hillin (suom. Kukkulan tyttö, sataman poika), jota kuuluisa Hayao Miyazaki on käsikirjoittanut... en kirjoittanut elokuvasta mitään ennen kuin nyt!! Onko kukaan muu nähnyt tätä elokuvaa?

I haven't updated in a while... nothing much been going on really, except in cosplay matters, however I will write about that next time. I wanted to write about something else for now and I decided I will tell you about Studio Ghibli's  From Up on Poppy Hill. I saw the movie already ages ago and didn't write anything about it until now. Has anyone else seen this film? 


From Up on Poppy Hill - japanilainen mainosjuliste
Form Up on Poppy Hill - Japanese poster

Jotenkin olin sellaisessa uskossa että tämä on uusikin elokuva mutta julkaistu Japanissa näköjään jo kaksi vuotta sitten. Itselle kuitenkin siis ihan uusi tuttavuus silloin kun elokuvaa menin katsomaan. Elokuva perustuu Chizuru Takahashin saman nimiseen shoujo-mangaan, ja tapahtumat sijoittuvat 60-luvun Yokohamaan. Päähenkilö on 16-vuotias lukiolaistyttö Umi, joka tapaa ja ihastuu koulun lehtikerhoon kuuluvaan poikaan Shuniin.

I was under the belief that this is a new film but apparently it was published in Japan already back in 2011. The movie is based on Chizuru Takahashi's shoujo manga and the events take place in 60's Yokohama. The main character is a 16-year-old girl Umi, who meets a boy from the school's newspaper club and develops a crush in him.


Elokuva tarjoaa kouludraamaa joka jää kuitenkin kokonaisuutena aika köykäiseen osaan
The movie offers school romance which ultimately seems to get little emphasis

Yhdessä ihastuksensa sekä muiden ystäviensä kanssa Umi päättää kunnostaa koulun kerhotilat Quartier Latinin, joka on rempallaan ja sotkuinen ja jota uhkaa muutoin maantasalle jyrääminen. Umin tunteet Shunia kohtaan syvenevät, mutta nuoren parin rakkaus joutuu vaakalaudalle kun muutaman juonenkäänteen kautta paljastuu, että he voivatkin olla sukua toisilleen (alkaa kuulostaa hieman Marmalade Boylta!!) Myös kerhotalo uhataan purkaa oppilaiden kovasta vaivannäöstä huolimatta, kunnes Umi ystävineen päättää lähteä Tokioon tapaamaan oppilaskunnan puheenjohtajaa ja taivuttelemaan tätä säästämään rakennuksen.

Umi and her friends decide to clean up and renovate the school's club house Quartier Latin, which is under the threat of getting demolished. Umi develops more feelings towards Shun but it turns out they could be related (starts to sound like Marmalade Boy!) Despite all the hard work, the building almost gets destructed until Umi and her friends travel to Tokyo to meet the chairman of the student board and convince him to save the building.


60-luvun Yokohama on kiehtova tapahtumapaikka
Yokohama in 60s is a fascinating setting for the film

Olin tosi innoissani tästä elokuvasta ennen sen näkemistä, sillä shoujo on suosikkigenreni ja pidän tietysti Ghiblin elokuvista! Valitettavasti From Up on Poppy Hill ei kylläkään ollut yhtä hyvä kuin odotin. Riipaisevaa rakkausdraamaa oli ehkä liian vähän minun makuuni, ja elokuva keskittyikin aika paljon kerhotilaan ja sen kunnostukseen sekä tähän liittyvään, oppilaiden väliseen ryhmähenkeen. Shunin ja Umin perhetausta ja sen vaikutus henkilöhahmoihin on kiehtova, mutta harmillisesti se jää sivuosaan. Hahmoista olisi voinut rakentua hyvin kiintoisia ja draamassa olisi voinut olla paljon enemmän syvyyttä, mutta ohjaaja ei näköjään halunnut keskittyä elokuvan tähän puoleen, mikä on harmillista.

I was really excited about this movie before seeing it, because shoujo is my favourite genre and I love Ghibli movies of course! Unfortunately  From Up on Poppy Hill wasn't as good as I expected. There was maybe too little of the heart ache romance to my taste, and the movie focused too much on the clubhouse and the dynamic of the student groups. Shun and Umi's family backgrounds were really interesting, but the movie merely touched upon them rather than building up on them an interesting depiction of the characters which is a shame.


Elokuvan taide ei jätä ketään kylmäksi
The breathtaking art does not disappoint

Oli tämä kuitenkin ihan katsomiskelpoinen pätkä. Taide on omaa luokkaansa ja maisemat ja kuvitus jälleen kerran silmiä hivelevää - tuntuu, että toistan itseäni tässä asiassa Ghiblin elokuvista kirjoittaessa, mutta se on totta. Nämä elokuvat todella erottuvat massasta ainutlaatuisen taiteensa ansiosta. 60-luvun Yokohama on myös kiintoisa tapahtumaympäristö. Musiikkikin saa minulta kehuja: loppumusiikki Sayonara no Natsu on erityisen kaunis ja nostalginen kipale.

It's still a worthwhile flick. The art is special and the landscapes are really a delight to see - seems like I keep saying this about Ghibli movies all the time, but it is true, they really stand out because of the extraordinary art. 60's Yokohama is also an interesting setting and the music (especially the nostalgic ending song Sayonara no Natsu) get my credits.

No comments:

Post a Comment