September 10, 2011

Kirjasuosituksia

Tänään ajattelin tehdä kirja-aiheisen postauksen, sillä en olekaan tainnut puhua blogissani kirjoista aiemmin! Sitäpaitsi olen lukenut viimeaikoina pari erittäin hyvää kirjaa, joista on pakko hehkuttaa!

Kirjamaustani sen verran, että... no, miten sitä kuvailisi. Tykkään lukea laadukkaita naistenromaaneja, joissa käsitellään ihmissuhteita, mutta en koske tikullakaan moderniin- tai massaromantiikkaan, siis Harlekiinityyppisiin kirjoihin. Luen hyviä arvosteluita saaneita kirjoja, joskus myös klassikkoja. Yleensä lukemani kirjat liittyvät Aasiaan (tapahtumapaikka tai henkilöt aasialaisia), koska aasialaiset kulttuurit kiehtovat minua. Useinmiten lukemani kirjat kertovat menneistä ajoista (luen myös paljon historiallista romantiikkaa, kuten esim. Philippa Gregoryn kirjoja).

Mutta siis ensimmäinen hyvä viimeaikoina lukemani kirja on Jean Kwokin "Girl in Translation" (mielestäni kirja on myös käännetty suomeksi, mutta luin englanniksi... ostin kirjan Hong Kongin lentokentältä). Kirja kertoo Hong Kongista Amerikkaan muuttaneista siirtolaisnaisista, äidistä ja tyttärestä. Tosi kiehtova kuvaus kahden aivan erilaisen kulttuurin yhteentörmäyksestä ja kiinalaissiirtolaisten elämästä (uskoakseni) 40-luvun Yhdysvalloissa. Samalla myös hieno kuvaus siitä, kuinka nuori päähenkilö pystyy omalla sinnikkyydellään ja opintomenestyksellään nostamaan perheensä elintason lähes sietämättömästä tilasta tasolle, johon tuskin moni siirtolainen pystyi tuona aikana.

Samalla kun luin kirjasta, kuinka päähenkilöt joutuivat asumaan kamalassa Brooklynin loukossa ilman mitään lämmitystä torakoiden ja hiirien keskellä, aloin arvostaa myös huonoa hostellia, jossa asuimme sinä hetkenä Sydneyssä, eri tavalla. Eipä olisi ollut kivaa olla kiinalaissiirtolainen. (Tosin olen minäkin joutunut asumaan hiirien kanssa, kun olin vaihdossa Kanadassa. o__o Se oli todella vastenmielistä. Kyllä Suomessa on asiat hyvin, kun rakentamisen laatu on ihan eri tasoa, kuin monessa muussa paikassa).

Jean Kwokin "Girl in Translation". Suosittelen!

Toinen hyvä kirja, jonka olen hiljattain lukenut, on Kathryn Stockettin "The Help" (Suomeksi muistaakseeni "Piiat" tai jotain sinne päin. Luin kesällä myös tämän kirjan innoittamana Harper Leen klassikon "Kuin surmaisi satakielen"). Kirja kertoo tummaihoisista naisista, jotka toimivat taloudenhoitajina valkoisten naisten perheissä. Tässä kirjassa puolestaan kuvataan siis, minkälaista oli olla tummaihoinen nainen 60-luvun Yhdysvalloissa, kun avoimesti ilmaistu rasismi oli vielä arkipäivää. Todella mielenkiintoinen kuvaus tämäkin, ja henkilöhahmot ovat mahtavia. Englanninkielisessä alkuperäisteoksessa käytetään hauskasti tummaihoisten murretta, mikä toi paljon väriä ja uskottavuutta tekstiin.

The Help oli lukuelämys, ja nyt olen todella innoissani, että siitä on juuri julkaistu elokuva! Täällä Australiassa se on ainakin tullut jo elokuvateattereihin, ja haluaisin niin kovasti mennä heti katsomaan (ainut mikä estää on leffalippujen suolainen hinta T__T Kyllä, täällä kaikki on kallista. Leffalippujen normaalihinta 18 dollaria, eli n. 14 euroa.)

Kathryn Stockettin "The Help", josta on juuri julkaistu elokuvakin

The Help -elokuvan mainosjuliste
Jos joku on jo nähnyt elokuvan, kertokaa millainen se oli! Minua ei haittaa juonispoilerit, kun olen kuitenkin lukenut kirjan aikoja sitten :) Niin, ja kertokaahan myös jos teillä on hyviä suosituksia kirjojen suhteen, nyt kun olen vailla lukemista ("ahmin" Girl in Translationin viikossa, joten nyt tarvitsisi keksiä jotain uutta). Haluaisin lukea seuraavaksi ehkä Anchee Minin "Pearl of China", mutta en raaskinut vielä ostaa sitä.

Off-topic: Mulla ja G:lla on nyt uusi blogi Aussielämään liittyen, One-way ticket to Oz. Käykää tsekkaamassa! Päivittelemme sitä säännöllisesti.

No comments:

Post a Comment